Kostens betydelse för manlig fertilitet

Kostens betydelse för manlig fertilitet ska inte underskattas. En balanserad och näringsrik kost är en viktig faktor för att upprätthålla en god spermakvalitet, och därmed öka chanserna för att bli pappa. 

Vitamin C, vitamin E, selen och zink, bidrar alla fyra till att skydda cellerna mot oxidativ stress. 


Selen

Selen bidrar till normal spermatogenes. Selen finns i nästan all mat men halterna varierar. De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg. Även frukt och grönsaker är rika på antioxidanter.


Zink

Zink är en mineral som bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet, och bidrar till normal fertilitet och reproduktion. Zink bidrar även till normal DNA-syntes, till normal omsättning av makronäringsämnen och fettsyror, och har en roll i celldelningsprocessen. Bra källor till zink är kött, mejeriprodukter (ost, mjölk, kvarg, yoghurt), fullkornsprodukter och inälvsmat. Andra livsmedel som är rika på zink är skaldjur (musslor, ostron, krabba), nötter (pecannötter, paranötter, jordnötter, valnötter, cashewnötter, hasselnötter, mandel) och baljväxter (linser, gröna ärtor, sojabönor). 


Vitamin C

Vitamin C bidrar till normal energiomsättning. C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. Behovet av C-vitamin för vuxna anges vara 75 mg/dag. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

  • En stor apelsin
  • En tredjedels paprika
  • Fyra stycken brysselkål

Folsyra

Folsyra även kallad folat, har en roll i celldelningsprocessen. Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat i livsmedel som mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott.  

Här kan du köpa TriFertY